Strona głównaprodukcja

Pomidory choroby, zgorzel podstawy łodyg, zaraza ziemniaka

Data: 2020-10-17, Data edycji: 2020-10-17

Pomidory choroby grzybowe.


Zgorzel podstawy łodyg pomidora.


Objawem chorobowym jest brunatnienie szyjki korzeniowej, więdnięcie i zamieranie starszych roślin, zwłaszcza w okresach chłodów i częstych opadów atmosferycznych. Grzybnia zatyka wiązki przewodzące w dolnej części łodygi, czym uniemożliwia roślinie pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby. Zwalczanie choroby polega na opryskiwaniu roślin.

Wertycylioza, czyli więdnięcie grzybowe.


Pierwszym objawem choroby jest więdnięcie, później żółknięcie i zamieranie dolnych liści. Ponadto na łodydze występują ciemne smugi. Na przekroju łodygi widać martwe brunatne wiązki przewodzące. Zakażenie roślin następuje przez korzenie, do których wrasta grzybnia przenikając do wnętrza całej rośliny.
Nie ma skutecznego sposobu zwalczania tej choroby, nie należy uprawiać pomidorów na tym samym miejscu częściej niż co 3 lata, nasiona trzeba zaprawiać przed siewem, a przy usuwaniu pędów nie ścinać ich nożem, lecz wyłamywać.

Zaraza ziemniaka.


Choroba poraża przede wszystkim ziemniaka, ale łatwo przenosi się na pomidory. Na liściach pojawiają się najpierw żółtawe, później brunatniejące plamy. Na dolnej stronie blaszki liścia występuje puszysty biały nalot, na owocach tworzą się zielono-brunatne wypukłe duże plamy. Tkanka owoców w miejscu porażenia jest brunatna i twarda. Zwalczanie tej choroby polega na opryskiwaniu jednym z preparatów np. Dithane.
Nie można uprawiać pomidorów na tym samym polu częściej niż co 3 lata; nie wolno również sadzić pomidorów na polu po ziemniakach. Po zebraniu owoców resztki roślin należy zniszczyć.
a

Sucha plamistość liści.


Choroba występuje na pomidorach i ziemniakach, powodując pojawienie się suchych, brunatnych plam na liściach. Na owocach najczęściej przy szypułce ukazują się nieco wklęsłe czarne plamy z aksamitnym nalotem. Choroba ta nie jest groźna, lecz osłabia wzrost i plonowanie roślin. Zwalcza się ją tak jak zarazę ziemniaka.

Septorioza, czyli biała plamistość liści.


Choroba objawia się powstawaniem na blaszkach liściowych nekrotycznych, niewielkich, szarych plam z ciemnymi punktami w środku. W początkowym okresie atakuje ona dolne liście, przenosząc się stopniowo na całą roślinę. Porażone liście zasychają i opadają. Choroba to jest szczególnie groźna w lata wilgotne. Atakuje ona przede wszystkim odmiany wczesne; niektóre z odmian późniejszych są bardziej odporne. Sposób zwalczania tej choroby jest taki sam jak zarazy ziemniaka i suchej plamistości.

Zgorzel korzeniowa siewek.


Choroba ta poraża siewki w inspekcie. Łodyga brunatnieje tuż przy powierzchni gleby, roślina przewraca się i ginie. Schorzenie to powodują różne patogeny, zwłaszcza przy obfitym podlewaniu i słabym wietrzeniu roślin. Choroba przenosi się przez glebę, dlatego ziemię do wysiewu należy odkazić i wysiewać zaprawione nasiona. Odkażać trzeba również skrzynie inspektowe, narzędzia i doniczki. Wysiane nasiona należy przykryć cienką warstwą czystego piasku.

Czarna pleśń.


Jest to choroba powodująca gnicie owoców przy po zbiorze. Objawia się powstaniem miękkich, wodnistych plam, na których następnie rozwija się puszysta grzybnia z czarnymi skupiskami grzyba. Zakażenie następuje w miejscu uszkodzenia mechanicznego. Choroba rozwija się najszybciej, gdy panuje temperatura 25-28 stopni Celsjusza i duża wilgotność powietrza. Zwalczanie polega na chronieniu owoców zdrowych przed uszkodzeniem i usuwanie uszkodzonych.

Pomidory choroby bakteryjne.


Bakteryjny rak pomidora.


Ta groźna choroba jest objęta kwarantanną. Powodują ją bakterie wnikające do wnętrza tkanki przez szparki oddechowe i uszkodzone miejsca na roślinie. Objawem choroby jest stopniowe więdnięcie rośliny, rozpoczynające się od więdnięcia pojedynczych liści, a następnie pędów. Czasem więdnie tylko część rośliny. Na łodygach, ogonkach liściowych i nerwach liści pojawiają się ciemnobrunatne smugi oraz pęknięcia, z których wycieka śluz. Na owocach występują ciemne plamki z jaśniejszą obwódką. Owoce nie rosną i opadają, nasiona są drobne i ciemne. Zakażenie następuje przez nasiona, glebę, narzędzia, skrzynki i doniczki. Zapobieganie chorobie polega na odkażaniu ziemi, narzędzi i urządzeń oraz zaprawianiu nasion. Zwalczanie choroby polega na usuwaniu chorych roślin. Miejsca po usuniętych roślinach należy odkazić wapnem lub chlorkiem. Aby zapobiec tej chorobie, nie należy uprawiać pomidorów na tym samym polu częściej niż co 3 lata. Po jej pojawieniu się trzeba niezwłocznie zawiadomić służbę ochrony roślin.

Czarna bakteryjna plamistość, czyli parch.


Choroba ta poraża rośliny w różnych fazach rozwoju. Objawia się występowaniem na liściach drobnych wodnistych plam na żółtym tle, które później ciemnieją. Poraża również łodygi, ogonki liściowe i owoce. Na owocach, najczęściej młodych, ukazują się drobne wypukłe punkciki i plamki w wodnistej obwódce; stopniowo plamki te powiększają się; najczęściej porażone są miejsca wokół szypułki. Choroba może być również przenoszona przez nasiona. Jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temperatura 25-30 stopni Celsjusza. Zapobieganie chorobie polega na stosowaniu takich samych zabiegów jako ochrona przed bakteryjnym rakiem pomidora. Metod skutecznego zwalczania te choroby jednak nie ma.

Bakteryjna wodnista zgnilizna.


Choroba występuje na owocach po ich zbiorze. Pojawiają się na nich wodniste plamki. Skórka marszczy się i pęka. Najbardziej podatne tę chorobę są owoce niedojrzałe. Infekcji sprzyja uszkodzenie owoców. Zwalczanie polega na usuwaniu owoców porażonych oraz przedsiewnym zaprawianiu nasion.

Antraknoza.


Chorobie tej ulegają owoce, zwłaszcza dojrzałe. Pojawiają się na nich brunatne okrągłe klamki, które ciemnieją i powiększają się, obejmując stopniowo cały owoc.
Zwalczanie polega na niszczeniu chorych owoców, chronienie owoców zdrowych przed uszkodzeniem, zbieraniu i zniszczeniu resztek roślin po zbiorze oraz na odpowiednim zmianowaniu. Nie wolno sadzić pomidorów w następnym roku na tym samym polu.

Pomidory choroby wirusowe.


Choroby wirusowe są dość rozpowszechnione i często bardzo groźne, gdyż nie ma skutecznych metod ich zwalczania. Wirusy wnikają do roślin przez mechanicznie uszkodzone miejsca, są też przenoszone przez owady o ssąco-kłującym aparacie gębowym. Główne źródło porażenia stanowi gleba. Choroby te przenoszą się także przez nasiona, dlatego zaprawianie nasion pomidorów jest zabiegiem bardzo ważnym. Różne rasy wirusów powodują odmienne objawy choroby.

Wirus mozaiki zielonej.


Objawia się występowaniem jasno- i ciemnozielonych nieregularnych plam na liściach, czasem występują plamy jaskrawożółte. Tę postać nazywa się mozaiką aukuba.

Nitkowatość liści.


Schorzenie to powoduje wirus mozaiki tytoniu i wirus mozaiki ogórka. Objawem porażenia jest zmniejszenie blaszki liściowej lub jej anormalne wydłużenie i zwężenie. Wirus mozaiki tytoniu może być łatwo przeniesiony na pomidory przez palaczy tytoniu. Zaprawianie nasion przeciwko mozaice tytoniu można przeprowadzić w następujący sposób: nasiona moczy się w wodzie w temperaturze pokojowej przez cztery godziny, następnie należy przenieść je do roztworu sporządzonego z 10% fosforanu trójsodowego lub 1% kwasu solnego albo 2% ługu sodowego. Kąpiel powinna trwać przez 15 minut temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Po osuszeniu nasion należy je zaprawiać na sucho.

Smugowatość.


Schorzenie to, należące do najgroźniejszych chorób wirusowych, objawia się powstaniem ciemnobrunatnych smug na łodygach i ogonkach liściowych. Łodygi i całe rośliny stają się kruche oraz podatne na złamanie. Na liściach i owocach występują plamy, liście ulegają zniekształceniu. Porażone owoce nie dojrzewają lub dojrzewają nierównomiernie i nie nadają się do spożycia. Roślina nie rozwija się normalnie i karłowacieje, a jej kwiaty nie zawiązują owoców.

Brązowa plamistość pomidora.


Choroba Ta nosi również nazwę mozaiki pierścieniowej. Objawem jej jest występowanie na owocach brunatnych plan nekrotycznych w postaci pierścieni lub zygzaków. Wirus jest przenoszony przez wciornastka tytoniowca. Podczas dużego nasilenia choroby, rośliny mogą ulec całkowitemu zniszczeniu. Zapobieganie chorobom wirusowym polega na wysiewaniu zaprawionych nasion, odkażaniu termicznym ziemi, doniczek i narzędzi, zwalczaniu mszyc oraz usuwaniu chorych roślin. Nie możemy sadzić w pole rozsady z objawami chorób wirusowych.
Osoby palące powinny przed kontaktem z roślinami dokładnie umyć ręce, założyć czyste fartuchy oraz nie wyrzucać w pobliżu niedopałków. Wszelkie zabiegi pielęgnacyjne należy prowadzić, gdy rośliny są suche.

Przeczytaj również:

Pomidor produkcja rozsady do uprawy w gruncie i pod folią Jak przygotować ziemię pod rozsadę i o czym pamiętać przy wysiewie nasion

Pomidor wybór pola, stanowiska, nawożenie organiczne i mineralne Dużo ważnych informacji i zaleceń przed założeniem plantacji w gruncie

Pomidor sadzenie, hartowanie rozsady i rozstawa, hormonizacja kwiatów Pielęgnacja rozsady, sadzenie, rozstawa, hartowanie, hormonizacja kwiatów i nawożenie pogłówne.